Waarom zijn moeder-dochter outfits zo trendy?

Waarom zijn moeder-dochter outfits zo trendy?

Je kunt het krenterig, cliché of saai noemen, of juist een uitdrukking van liefde en plezier. De meningen over matchende moeder-dochter outfits zijn verdeeld. In deze blog hebben we het over de verdeeldheid alom de eeuwenoude trend van gezinsmode.

Het perfecte gezin

Voor de mensen die niet bekend zijn met het concept, zou ik een scene uit de film Step Brothers uit 2008 van Adam McKay willen aanbevelen. Onderweg in de auto zingt de hele familie uit volle borst mee met de rockklassieker Sweet Child O’Mine. Om de beurt zingen ze een solo, de enthousiaste zoon start, en daarna volgt zijn moeder, die aanzienlijk minder lekker uit de verf komt. De vader neemt het nummer daarom maar luidkeels over, en improviseert er op los met de tekst. Op de achtergrond blijven de kindertjes lief mee harmoniseren. Het perfecte gezinnetje, helemaal in hun eigen bubbel. Het kan niet veel duidelijker zijn: dit is een team. En met kleding proberen gezinnen hetzelfde uit te stralen.

Trend slaat aan

De hashtag #mommyandme heeft al meer dan vijf miljoen berichten op Instagram. En grote merken weten al lang in te spelen op deze trend. Lanvin, Marni, Gucci: al deze designerlijnen hebben ook voor kinderen een nieuwe lijn in het leven geblazen. Zo kunnen moeder en dochter in dezelfde high fashion vertoning verschijnen. Mannen dragen dezelfde hippe schoenen .En brillen dames en kinderbrillen worden ineens uitwisselbaar.

Escapisme

De oorsprong van deze trend is de symbolische uitdrukking van de kracht achter het gezinsideaal. Een boodschap die na ruim een eeuw nog steeds van kracht is. Niet alleen de grote merken spelen hier slim op in. Ook modellen en influencers zijn niet bang samen met hun schattige engeltjes te poseren. De zogenaamde cottagecore-esthetiek is sterk aan de trend verwant. Want wie heeft de afgelopen acht maanden nou niet gedroomd van het eenvoudige landelijke leven? Lekker luieren in het land, omgeven door madeliefjes, pastorale prairiekleding en brave kinderen die geen puinhopen maken? Deze modetrends lijken een soort escapisme van de werkelijkheid, een toevluchtsoord naar een wereld waar alles eenvoudig en fijn is. Door het perfect coördineren van de kledingkast van jou en je kind lijkt alsof problemen verdwijnen, en jij alle touwtjes in hanen hebt. Maar misschien betekent dit dat je de grip op de realiteit hebt verloren?

Voor de duidelijkheid, ook ik val voor de charme van een beetje coördinatie tussen moeder en kind. Maar je kunt er eenvoudig in doorslaan, en zo is er een dunne lijn tussen hip en fout.