Vier hypotheekvormen op een rij

Vier hypotheekvormen op een rij

Hypotheken zijn maar ingewikkelde zaken. Het helpt daarbij niet dat er ieder jaar wel iets verandert in de wet- en regelgeving omtrent de hypothekenmarkt. Je kunt een zware dobber hebben als leek wanneer je je hier in probeert te verdiepen. Zeker wanneer je er niet ervaren mee bent. Het is misschien wel het saaiste klusje wanneer het aankomt op verhuizen. Huizen bezichtigen en een nieuw interieur winkelen is natuurlijk veel leuker. Maar de hypotheek, dat hoort er nu eenmaal bij. In deze blog leggen we je de basis over een hypotheek uit.

Je vraagt je misschien af: wat is nou precies een hypotheek? Eigenlijk is een hypotheek niets anders dan een duur woord voor een lening voor een woning. Dat kan een huis zijn, maar ook een woonwagen, boot of andere woonvorm. De woning is daarbij een onderpand van de lening. Je betaalt de lening af met rente over de hypotheek. Er zijn in totaal negen verschillende soorten hypotheekvormen.

1. Lineaire hypotheek

Als je een lineaire hypotheek afsluit, los je iedere maand een vast deel van het hypotheekbedrag af. Dit bedrag bestaat uit twee delen: aflossing en rente. Het opbouwen van je vermogen en het aflossen van je schuld gaan zodoende hand in hand. En halverwege de looptermijn van je hypotheek zal je ongeveer de helft van je hypotheek hebben afgelost.

2. Annuïteitenhypotheek

Evenals bij een lineaire hypotheek wordt gedurende de looptijd van de hypotheek maandelijks een som afgelost. Maar het verschil zit in de opbouw van je maandelijkse kosten. Aan het begin van de looptijd betaal je de rente, maar los je weinig af. Aan het einde van het termijn los je veel af en heb je weinig rente. Dit zorgt dat de netto maandlasten gedurende de looptijd stijgen. Rente is immers aftrekbaar van je belasting. Je hebt dus te maken met een exponentioneel model.

3. Aflossingsvrije hypotheek

Bij deze hypotheekvorm los je niet af en bouw je geen vermogen op. Je betaalt enkel voor de rente van de woning. Het brengt een hoog risico met zich mee, want je blijft dezelfde hypotheekschuld houden. Pas als je je woning weer doorverkoopt, staan je schulden weer op nul.

4. Hybride hypotheek

Bij een hybride hypotheek ben je zowel aan het beleggen als sparen. De maandlasten zijn dus deels het geleende hypotheekbedrag en deels een premie.

Naast deze vier hypotheken bestaat er ook nog de beleggingshypotheek, een krediethypotheek, levenshypotheek, spaarhypotheek en bankspaarhypotheek. Websites zoals Hypotheekrente.nl zijn bruikbaar om verschillende type hypotheken te vergelijken. Daarnaast krijg je op dergelijke websites eenvoudig antwoord op de vraag: Hoeveel kan ik lenen?