Medische zelftesten, een goed idee of toch niet?

Medische zelftesten, een goed idee of toch niet?

Er zijn tegenwoordig steeds meer producten online te koop. Zo kunnen we al een lange tijd onze kleding online bestellen maar ook het bestellen van boodschappen, huidproducten en medicijnen is niks nieuws meer. Zelfs medische zelftesten kunnen online worden gekocht waardoor je jezelf thuis kan testen op eventuele ziektes of aandoeningen. Aan de hand van deze medische zelftesten kan je dan je gezondheidstoestand bepalen waarmee de huisarts dus eigenlijk overbodig wordt. Of is dit in de praktijk nog wel is ingewikkelder dan het lijkt? In dit blog vertellen we je graag meer over medische zelftesten en wat de eventuele voordelen of nadelen van deze testen zijn.

Welke soorten medische zelftesten bestaan er?

Als je in de online zoekmachine medische zelftest’ invoert zullen er een tal van resultaten uitrollen. Van de meer simpele en gewone zelftesten tot aan de meer ingewikkelde zelftesten. De zwangerschapstest is hier misschien wel het beste voorbeeld van. Met een zwangerschapstest kan je zelf thuis diagnosticeren of je wel of niet zwanger bent. Deze test meet een bepaalde waarde in je urine en wanneer deze waarde een bepaalde hoogte heeft bereikt kan de test vaststellen of je wel of niet zwanger bent. De uitslag van deze testen zijn nooit honderd procent accuraat maar geven in de meeste gevallen wel de juiste uitslag weer. Naast zwangerschapstesten kun je online ook soa-testen, voedselallergie testen of een vaderschapstest kopen. Vaak worden dit soort testen thuis afgenomen en de afgenomen samples worden naar een lab gestuurd.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Zoals alles hebben ook de medische zelftesten zo hun voordelen en nadelen. De voordelen van een medische zelftest is natuurlijk dat het thuis gedaan kan worden. Hierdoor kan je jezelf testen wanneer jij dat tijd voor hebt. Je hoeft hiervoor niet speciaal vrij te vragen van je werk en zeker als je een drukke agenda hebt zijn dit soort testen een uitkomst. Gemak is dus het eerste voordeel maar ook de privacy is een ander groot voordeel. De testen worden anoniem geleverd en niemand hoeft te weten dat jij zo’n test doet. Vooral bij de wat meer intieme testen is dit voor veel mensen een fijn voordeel. Wat echter wel een groot nadeel is aan zelftesten is dat je niet weet of je de test juist hebt uitgevoerd. Is de sample wel van de juiste plek genomen en was het tijdsbestek voldoende. Zo dient een neusswab bijvoorbeeld minimaal 10 seconden te duren. Wanneer je dit te kort doet kan het zijn dat de test niet beschikt over voldoende informatie. Alleen een huisarts of andere speciaal weet precies hoe ze zijn test moeten afnemen. Het blijft thuis toch altijd een beetje zoeken naar de juiste manier.