Uitgaan in België – voor elk wat wils

Uitgaan in België – voor elk wat wils

Wat is uitgaan voor jou? Zowel de introverte denker als het extraverte feestbeest heeft soms nood aan een stapje in de wereld. Geen begrip en geen activiteit zo rekbaar als uitgaan. Zeker in België. Hoe meer jaren je zelf op je teller hebt, hoe beter je beseft dat de term ‘uitgaan’ quasi ondefinieerbaar is en vele ladingen dekt. En hoe ouder je wordt, hoe meer je van die ladingen ‘ontdekt’, net omdat je andere belevingen op prijs gaat stellen op nieuwe momenten in je leven.

Trends en constanten in het uitgaan

Het typische Belgische dorpscafé: het bestaat nog steeds. Toegegeven dat het rake klappen heeft gekregen tijdens de coronacrisis, maar het staat in de meeste gevallen nog overeind. Waar je zelf vroeger in eigen Vlaams dorp in dat café met je beste makker aan de toog over de plaatselijke voetbalploeg leuterde, zie je nu, als je er passeert, nog enkele diehards biljarten op de drieband. Soms zelfs competitief en met werkelijke prijzen als inzet… Het dorpscafé staat steevast schuin onder de plaatselijke kerktoren.
Uiteraard is ook het traditionele etentje een blijver. Al is de huidige verscheidenheid in culinaire mogelijkheden een gamma van Noorwegen tot Zuid-Afrika en van Argentinië tot China, zeker als je de moeite neemt om te gaan tafelen in een stad als Antwerpen of Brussel. Al zullen de meeste restaurants toch friet met stoofvlees op de menukaart blijven zetten en is dat dan weer een blijver. Samen met het biertje.

Belgen zijn bierdrinkers

Wat je ook uitricht bij het uitgaan, één Belgische pijler blijft altijd overeind: bier, in welke variant dan ook. Zelfs een onschuldig bioscoopbezoek gaat in de meeste gevallen een uitloper krijgen in de vorm van een cafébezoek met bijhorend gerstenat. Denk ook maar aan een abdijbezoek waar de paters je willen aantonen dat hun trappistenbier de concurrentie overtreft. Tijdens de rust van de voetbalwedstrijd, op welk niveau die dan ook gespeeld wordt, schuift de Belg plichtsgetrouw aan voor het pintje. Zelfs als dat geserveerd wordt in een onooglijk plastic bekertje. Diezelfde bekertjes sieren de festivalweide na elk Belgisch muziekfestival, waar de jeugd het toch allemaal net een beetje intenser beleeft met wat bier.

Drinken Belgen teveel bij het uitgaan?

Kan een te uitgebreid uitgaansleven leiden tot een alcoholprobleem? Misschien kom je toch nog net iets te vaak in het vroegere dorpscafé uit je jeugd. En voel je je bijna verplicht om net als de biljartspelers toch voor dat biertje te gaan. Of twee, of zelfs drie? Wil je zeker spelen, kan je altijd een alcoholisme test doen. Je uitgaansleven is geen alcoholverslaving waard.