De twee essentiële dekens die je nodig hebt voor je paard!

De twee essentiële dekens die je nodig hebt voor je paard!

Een goede verzorging en bescherming van je paard is essentieel om ervoor te zorgen dat hij gezond en comfortabel blijft. Twee van de meest belangrijke paardenspullen die je in je stal moet hebben zijn een paardendeken en een vliegendeken. In deze blog zullen we dieper ingaan op deze twee onmisbare items en waarom ze zo belangrijk zijn voor de gezondheid en het welzijn van je paard.

Paardendeken: Bescherming tegen de Elementen

Een paardendeken is een stevig en geïsoleerd kledingstuk dat wordt gedragen door paarden om ze te beschermen tegen de elementen, vooral tijdens koud weer. Hier zijn enkele redenen waarom een paardendeken een essentiële aankoop is:

  • Bescherming tegen kou: Een paardendeken biedt warmte en bescherming tegen koude temperaturen. Paarden hebben een dikke wintervacht, maar soms is dit niet voldoende, vooral als ze geschoren zijn voor wedstrijden. Een deken helpt hun lichaamstemperatuur op peil te houden en voorkomt dat ze onnodig energie verliezen.
  • Waterbestendigheid: Veel paardendekens zijn waterbestendig, waardoor ze je paard beschermen tegen regen en vochtigheid. Dit is vooral belangrijk als je paard buiten staat in een weiland of paddock.
  • Bescherming tegen insecten: Sommige paardendekens hebben ook een ingebouwd insectenwerend middel om je paard te beschermen tegen vervelende vliegen en insectenbeten.
  • Comfort en welzijn: Een goed passende paardendeken biedt comfort en welzijn voor je paard, waardoor hij zich prettig voelt, zelfs in barre weersomstandigheden. Het helpt ook om de spieren warm en soepel te houden, wat de kans op blessures kan verminderen.

Vliegendeken: Bescherming tegen Insecten

Tijdens warme seizoenen kunnen insecten zoals vliegen, muggen en teken een grote bron van ongemak en irritatie zijn voor je paard. Een vliegendeken paard biedt bescherming tegen deze insecten en heeft vele voordelen:

  • Insectenwerend: Vliegendekens zijn speciaal ontworpen om insecten op afstand te houden. Ze kunnen voorkomen dat je paard gestrest raakt door constante beten en kunnen ook beschermen tegen door insecten overgebrachte ziekten.
  • Zonbescherming: Sommige vliegendekens hebben ingebouwde UV-bescherming, wat je paard beschermt tegen de schadelijke effecten van de zonnestralen. Dit is met name belangrijk voor paarden met een gevoelige huid of een lichte vachtkleur.
  • Ademend vermogen: Goede vliegendekens zijn gemaakt van ademende materialen, waardoor luchtstroom mogelijk is en oververhitting wordt voorkomen.
  • Bescherming tegen schuren: Vliegendekens voorkomen ook dat insectenbeten leiden tot schuren en huidirritatie, wat kan gebeuren als paarden constant met hun hoofd of lichaam schuren.

Kortom, een paardendeken en een vliegendeken zijn beide essentiële paardenspullen die zorgen voor de bescherming, het comfort en het welzijn van je paard. Zorg ervoor dat je investeert in kwalitatieve dekens die goed passen bij de behoeften en omstandigheden van je paard. Met deze belangrijke items in je stal kun je er zeker van zijn dat je paard beschermd is tegen de elementen en insecten, zodat hij zich gelukkig en gezond kan voelen.